Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maksiu78
Smaczny, domowy chleb. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Rozchodzący się podczas pieczenia zapach budzi nawet największych śpiochów.

Składniki

  • mąka pszenna typ 480 - 0,7kg
  • świeże drożdże - 30g
  • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (płaska)
  • płatki owsiane (górskie) - 4 łyżki
  • woda - 0,7 l
  • oliwa z oliwek - 25 ml
  • słonecznik łuskany - 4 łyżki
  • siemię lniane - 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • bazylia suszona - 1 łyżka
  • oregano suszone - 1/2 łyżki
  • cebula smażona / prażona - 4 łyżki
  • sól drobnoziarnista - 1 łyżka
  • otręby żytnie - 2 łyżki
  • sezam - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rozczynu:
    Do miski wlewamy 1/2 l letniej wody, dodajemy płatki owsiane, cukier, 2 łyżki mąki, wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy tak by nie było grudek a drożdże rozpuściły się. Dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wstawiam miskę do ciepłej kąpieli wodnej.

  2. Przygotowanie foremek:
    W czasie gdy rozczyn wyrasta, przygotowujemy foremki- dwie keksówki o wymiarach 25cmx12cmx8cm (długość x szerokość x wysokość). Wykładamy je papierem do pieczenia a dno posypujemy otrębami.

  3. Przygotowanie ciasta:
    Do naczynia w którym będziemy wyrabiali cisto na chleb przesiewamy mąkę. Robimy to w celu napowietrzenia.
    Dodajemy słonecznik, siemię lniane, pieprz, bazylię, oregano. Mieszamy suche składniki. Gdy rozczyn wyrośnie, przenosimy go do naczynia z suchymi składnikami. Dolewamy pozostałą ilość wody i dokładnie wyrabiamy. Z racji tego że ciasto będzie rzadkie ja wyrabiam je łyżką drewnianą około 5 minut.
    Wyrobione cisto przekładamy do foremek dzieląc na równe części a wierzch posypujemy sezamem.

  4. Wyrastanie:
    Wkładamy foremki do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na poziomie około 45-50 stopni Celsjusza i pozwalamy wyrastać przez 20 minut.

  5. Pieczenie:
    Gdy chleby wstępnie wyrosną, zwiększamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 55 minut.
    U mnie grzanie góra i dół bez termoobiegu.
    Po 30 minutach skrapiamy (ja rozpylaczem) wierzch bochenków dzięki czemu nadamy mu ładniejszy wygląd - nie będzie tak matowy.
    Po zakończeniu pieczenia uchylamy lekko drzwiczki piekarnika pozostawiając go na 5-1- minut by "odpoczął". Dopiero po tym czasie wyjmujemy chleby z foremek i delikatnie usuwamy papier. Do wystygnięcia pozostawiam je na kratce by odparowywały z każdej strony.

  6. Rzadko udaje im sie w pełni wystygnąć, gdyż obudzone zapachem głodomory wcinają aż sie uszy trzęsą. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorem.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (5)

grazka950 08 maja 2017
z takimi dodatkami jeszcze nie piekłam,więc chętnie wypróbuję :)
renka 08 maja 2017
Wygląda wyśmienicie,brak mi odwagi do upieczenia pierwszy raz chlebka,ale może......
grazka950 08 maja 2017
do odważnych świat należy!!!przepis jest podany bardzo dokładnie i do tego piękne zdjęcia;na pewno wyjdzie Ci... Czytaj całość »
do odważnych świat należy!!!przepis jest podany bardzo dokładnie i do tego piękne zdjęcia;na pewno wyjdzie Ci wspaniale,powodzenia :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna typ 480 - 0,7kg
  • świeże drożdże - 30g
  • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka (płaska)
  • płatki owsiane (górskie) - 4 łyżki
  • woda - 0,7 l
  • oliwa z oliwek - 25 ml
  • słonecznik łuskany - 4 łyżki
  • siemię lniane - 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • bazylia suszona - 1 łyżka
  • oregano suszone - 1/2 łyżki
  • cebula smażona / prażona - 4 łyżki
  • sól drobnoziarnista - 1 łyżka
  • otręby żytnie - 2 łyżki
  • sezam - 1 łyżka
Składniki