Chleb wiejski na zakwasie.

Chleb wiejski na zakwasie.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony według starego przepisu z wielkopolskiej wsi.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 650 - 90 dag
  • mąka żytnia Typ 2000 - 10 dag
  • zakwas 300 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • sól 1 łyżka
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • mąka do wysypania blachy
  • woda 300 ml
  • Zaczyn / zakwas:
  • mąka żytnia Typ 2000 razowa 25 dag
  • drożdże 15 g
  • woda 200 ml
  • maślanka 100 ml

Przygotowanie

  1. Zakwas:

    Przygotowanie zakwasu (a właściwie "zaczynu")
    Wszystkie składniki wymieszać na rzadką papkę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zakwas nadaje się do użycia.

  2. Chleb:

    Mąki wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z cukrem, wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 1 duży, przenieść w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną (ok. 2 godz). Następnie ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą lub oprószyć mąką i ponacinać. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 17 marca 2019
Chlebuś pierwsza klasa :-)
slodkisentyment 17 marca 2019
Super smacznie wygląda. Z masełkiem poproszę :)
kulinarnagosia 17 marca 2019
Bardzo prosty ten zakwas, ja próbowałam kiedyś sama zrobić wg. przepisu, który miał tyle etapów, że... Czytaj całość »
Bardzo prosty ten zakwas, ja próbowałam kiedyś sama zrobić wg. przepisu, który miał tyle etapów, że skutecznie mnie zniechęcił:) ale Twój z przyjemnością wypróbuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna Typ 650 - 90 dag
  • mąka żytnia Typ 2000 - 10 dag
  • zakwas 300 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • sól 1 łyżka
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • mąka do wysypania blachy
  • woda 300 ml
  • Zaczyn / zakwas:
  • mąka żytnia Typ 2000 razowa 25 dag
  • drożdże 15 g
  • woda 200 ml
  • maślanka 100 ml
Składniki