Chleb tostowy.

Chleb tostowy.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczny i delikatny chlebek, idealny do tostów. Bardzo prosty w wykonaniu. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna poznańska (typ 650) 70 dag
  • mleko 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • oliwa z oliwek 7 łyżek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy podłużną formę, ja użyłam podłużnej tortownicy, dno wyłożyłam papierem do pieczenia, boki nasmarowałam tłuszczem i posypałam otrębami pszennymi.

  2. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy chleb do wielkości formy. Wkładamy do formy, nacinamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy do ładnego zarumienienia się chleba, około 25-30 minut, w zależności od piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu, grzałki góra/dół. Upieczony chleb studzimy na kratce.
    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 21 lutego 2018
Śliczna dekoracja i chlebek pewnie też smaczny :)
Nevermore 21 lutego 2018
Ale świetnie wygląda, super :)
Gdym bliżej mieszkał, to zapewne wybrałbym się do Ciebie na małą degustację ;)
grazka950 21 lutego 2018
jesteś prawdziwą konkurencją dla pewnej,, kucharki,, z rozwianym włosem :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna poznańska (typ 650) 70 dag
  • mleko 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 20 gram
  • oliwa z oliwek 7 łyżek
Składniki