Chleb tostowy

Chleb tostowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiesia-S
Bez porównania lepszy niż pieczywo kupne tego typu

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 260 ml. ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru i 100 ml. wody wymieszać i pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Natłuścić foremkę keksową długości ok 28 cm. i oprószyć mąką.

    Resztę mąki przesiać, dodać pozostałą wodę, masło, jajko, sól i rozczyn. Ciasto wyrabiać mikserem ok 15 min. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

    Ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i ponownie zagnieść. Przełożyć do formy keksowej, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

    Następnie chleb piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.

  2. Doskonale smakuje jako tosty, sandwich czy jako słodka kanapka.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 260 ml. ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Składniki