Chleb razowy na żytnim zakwasie.

Chleb razowy na żytnim zakwasie.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

Składniki

  • zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • płatki żytnich 2 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • pestki dyni 1 łyżka
  • pestki słonecznika 1 łyżka
  • 400 ml wody
  • miód 1 łyżka
  • 1 łyżka soli
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

  2. W dniu pieczenia:

    Przesiewamy i mieszamy mąki z solą, dodajemy zaczyn, siemię lniane, pestki, płatki żytnie i wlewamy wodę z miodem. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm ), namoczoną łyżką lub dłonią równamy wierzch, posypujemy wierzch pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 st.C (góra +dół), i wstawić formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 11 czerwca
TO jest wlasnie prawdziwy chleb!
bryssska 11 czerwca
Jak z piekarni ;-D
SlodkoSlodka83 11 czerwca
Super :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • płatki żytnich 2 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • pestki dyni 1 łyżka
  • pestki słonecznika 1 łyżka
  • 400 ml wody
  • miód 1 łyżka
  • 1 łyżka soli
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
Składniki