Chleb pszenny z chrupiącą skórką.

Chleb pszenny z chrupiącą skórką.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Prosty przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa Typ-750 70 dag
  • woda 300 ml
  • mleko 130 ml
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • świeże drożdże 20 gram
  • Na pomadę:
  • woda 100 ml
  • mąka 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • czarnuszka lub mak do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb.

  2. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

  3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  4. Wyrośnięte ciasto po 1 godzinie.

  5. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wyłożonej
    papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką.

  6. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  7. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

  8. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą.

  9. Posypujemy czarnuszką.

  10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240
    stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).

    Możemy na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą.

  11. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut.

  12. Pieczemy do zarumienienia się chleba.

  13. Upieczony chleb studzimy na kratce.

  14. Udanego wypieku :)

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 09 maja 2017
często piekę chleby z tutejszych przepisów,ale po raz pierwszy spotkałam się z pomadą,do szybkiego... Czytaj całość »
często piekę chleby z tutejszych przepisów,ale po raz pierwszy spotkałam się z pomadą,do szybkiego wypróbowania :)
kuchmariola63 10 maja 2017
Tylko nie żałuj tej pomady, skórka jest tym lepsza jak jej się da więcej.
Składniki
  • mąka pszenna chlebowa Typ-750 70 dag
  • woda 300 ml
  • mleko 130 ml
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • świeże drożdże 20 gram
  • Na pomadę:
  • woda 100 ml
  • mąka 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • czarnuszka lub mak do posypania
Składniki