Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Dlatego dzisiaj proponuje pyszny chleb razowy na drożdżach z dodatkiem orzechów laskowych. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Orzechy: • Orzechy laskowe prażymy na patelni aż lekko zbrązowieją i zacznie od nich odchodzić skórka • Kiedy ostygną energicznie rozcieramy orzechy między dłońmi aż usuniemy pozostałą skórkę • Tak przygotowane orzechy lekko rozdrabniamy za pomocą miksera Zaczyn: • Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin
Gotowe ciasto: • Dodajemy drożdże do 1/3 wody oraz miód, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać • Suche składniki oprócz orzechów mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu • Jeśli składniki są za suche to ostrożnie dodajemy odrobinę wody • Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy orzechy laskowe • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godzinę po czym kilka razy je przekładamy • Następnie dzielimy i formujemy chleby a później wkładamy do posypanych mąką foremek(lub używamy papieru do pieczenia) • Przygotowane formy odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu finalnie wyrosnąć przez około godzinę • Nastawiamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy przez 40 minut bez termoobiegu a po 20 minutach zmniejszamy temperaturę o 20 stopni • Gotowe bochenki wyciągamy z formy i pozwalamy im ostygnąć • Pyszny chleb kroimy na grube kawałki i delektujemy się jego smakiem. • • Pozostałym chleb można zamrozić aby zachować jego świeżość.