Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi.

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Polecam chleb pszenny z płatkami owsianymi, prosty w przygotowaniu, smaczny, swojski chleb.

Składniki

  • Zaczyn:
  • zakwas żytni 3 stołowe łyżki
  • mąka chlebowa Typ 750 - 1 szklanka
  • woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)
  • Ciasto właściwe:
  • mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
  • zaczyn
  • woda przegotowana letnia 300 ml
  • sól 1 płaska stołowa łyżka
  • Przygotowanie formy:
  • margaryna do posmarowania formy
  • otręby pszenne lub inne, do posypania formy
  • płatki owsiane do posypania chleba

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    Wsypujemy do miseczki szklankę mąki chlebowej, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.

  2. Ciasto właściwe:

    Formę (keksówka duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę.

  3. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią, posypujemy płatkami owsianymi i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin).

  4. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut.

  5. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce.

  6. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.

    Smacznego!!!

Składniki
  • Zaczyn:
  • zakwas żytni 3 stołowe łyżki
  • mąka chlebowa Typ 750 - 1 szklanka
  • woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)
  • Ciasto właściwe:
  • mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
  • zaczyn
  • woda przegotowana letnia 300 ml
  • sól 1 płaska stołowa łyżka
  • Przygotowanie formy:
  • margaryna do posmarowania formy
  • otręby pszenne lub inne, do posypania formy
  • płatki owsiane do posypania chleba
Składniki