chleb pszenny na szybko

chleb pszenny na szybko
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • woda - 350 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • sól - 10 g
  • ulubione nasiona: sezam, czarnuszka, mak (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć drożdże z wodą, dodać sól, wymieszać z mąką. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 15 minut),przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, wyrobić przez chwilę, uformować okrągły bochenek.

  3. Głęboką miskę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty bochenek można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem (przedtem ciasto lekko spryskać ciepłą wodą).

  4. Do piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, nagrzać do temperatury 240 stopni.

  5. Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybko przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika.Piec 35 minut.

  6. Po upieczeniu chleb ostrożnie wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 15 czerwca 2020
Uwielbiam domowe wypieki :)
Maudie 17 czerwca 2020
Pyszny chlebuś:)
Składniki
  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • woda - 350 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • sól - 10 g
  • ulubione nasiona: sezam, czarnuszka, mak (opcjonalnie)
Składniki