Chleb pszenny na drożdżach

Przepis dnia 2021-11-15
Chleb pszenny na drożdżach
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszny codzienny chleb, dobrze wyrośnięty z chrupiącą skórką.

Składniki

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • saszetka suchych drożdży (7g)
  • 1,5 łyżeczki soli (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła (25 g)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto
    Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem
    Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny

  2. Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę
    Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 20-25 min

Komentarze do przepisu (6)

Rena1 04 listopada 2021
Super, pyszny chlebek
Kawa-z-mlekiem 15 listopada 2021
Genialny przepis, koniecznie muszę wypróbować.
smacznie_na_talerzu 15 listopada 2021
Nie ma jak domowe pieczywo
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • saszetka suchych drożdży (7g)
  • 1,5 łyżeczki soli (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła (25 g)
Składniki