Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Oto moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień, ale kolejnego smakuje równie dobrze choć inaczej niż te, które znamy z piekarni.

Składniki

  • 250g mąki żytniej typ 720
  • 300g mąki pszennej
  • 400-450 ml letniej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.

  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Smarujemy ciepłą wodą, posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.

Składniki
  • 250g mąki żytniej typ 720
  • 300g mąki pszennej
  • 400-450 ml letniej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba
Składniki