Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym

Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Domowy chleb pszenno-żytni z dodatkiem siemienia lnianego. Prosty, pachnący, doskonały nawet z samym masłem.

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki
  • mąka żytnia - 1 szklanka
  • drożdże suche - 1 łyżeczka ( ok. 4 gram)
  • szklanka letniej wody
  • cukier- łyżka stołowa
  • sól - łyżeczka
  • siemię lniane- wg uznania

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy zaczyn:
    Szklankę mąki razowej mieszamy z drożdżami i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Po godzinie dokładamy mąkę, sól, cukier, siemię lniane. Wyrabiamy ciasto - ja robię to maszynowo. Powstałe ciasto przekładamy do podłużnej foremki i znów odstawiamy w ciepłe miejsce - urośnie.

  2. Pieczemy w 200 st. przez ok. godzinę. Na spód piekarnika wkładamy naczynie z gorącą wodą ( skórka chleba będzie chrupiąca). Chleb jest miękki, pachnący, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 28 grudnia 2017
Aż mi zapachniało tym domowym chlebkiem:)
catha 28 grudnia 2017
Najgorsze jest to, że pół bochenka znika zanim zdąży dobrze ostygnąć;)
Maudie 28 grudnia 2017
Doskonale rozumiem ten "problem" :)))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki
  • mąka żytnia - 1 szklanka
  • drożdże suche - 1 łyżeczka ( ok. 4 gram)
  • szklanka letniej wody
  • cukier- łyżka stołowa
  • sól - łyżeczka
  • siemię lniane- wg uznania
Składniki