Chleb pszenno-żytni z mielonymi kasztanami jadalnymi

Chleb pszenno-żytni z mielonymi kasztanami jadalnymi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasiona zawarte w chlebie zwiększają ilość błonnika. Najczęściej stosuję słonecznik i pestki dyni. Tym razem dodatkowo znalazły się w nim mielone kasztany jadalne.

Składniki

  • Zakwas żytni 200g
  • Mąka chlebowa typ 750 – 300g
  • Mąka żytnia typ 720 –300g
  • Woda ok. 400ml
  • Dodatki: Sól – 2 łyżeczki, słonecznik, dynia, mielone kasztany.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się). W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.
    2. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
    3. Kasztany ugotować, obrać i zmielić.

  2. 4. Do zakwasu dodać: sól, nasiona, mąki, wodę, kasztany i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
    5. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki).
    6. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. zakładkami do góry, gładką powierzchnią do miski. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 3 h do nawet 6h, a może i dłużej.

  3. Pieczenie:
    1. Łopatę do pizzy położyć na misce, wszystko odwrócić by chleb wypadł na łopatę. Chleb zsunąć na oprószoną mąką blachę piekarnika. Nie żałować mąki. Lepiej ją potem otrzepać niż jakby chleb miał się przykleić do blachy.
    2. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . W tej temperaturze piec ok. 50 min. Po 10-20 min. od rozpoczęcia pieczenia spryskać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 27 października 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • Zakwas żytni 200g
  • Mąka chlebowa typ 750 – 300g
  • Mąka żytnia typ 720 –300g
  • Woda ok. 400ml
  • Dodatki: Sól – 2 łyżeczki, słonecznik, dynia, mielone kasztany.
Składniki