Chleb pszenno- żytni z marchewką

Chleb pszenno- żytni z marchewką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smaczna i orginalna alternatywa dla klasycznego chleba. Najlepszy na śniadanko - i na słodko i na wytrawnie!

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.

  2. Wyrobić ciasto z mąk, drożdży, soli i cukru. Podczas wyrabiania dodaję 50 ml oliwy. Odstawiam do wyrośnięcia (ok. godziny)

  3. Marchewkę zetrzeć na tarku i podsmażyć na łyżce oliwy. Pozostawić do ostygnięcia.

  4. Dodać rodzynki, marchewkęi i otręby i wyłożyć ciasto do formy. Pozostawić jeszcze około 40 minut do wyrośnięcia

  5. piec w 220 około 30 minut, a później zmniejszyć temperaturę do około 180 i piec jeszcze około 20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 17 listopada
Fajny domowy chlebuś :)
Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Składniki