chleb pszenno-żytni na zakwasie

chleb pszenno-żytni na zakwasie
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: agafia
pachnie i smakuje wybornie, wart zachodu

Składniki

  • aktywny zakwas żytni - 300 g
  • mąka pszenna - 200 g
  • mąka żytnia - 150 g
  • ciepła woda - 200 ml
  • brązowy cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 1 płaska łyżeczka
  • nasiona słonecznika - 2 łyżki
  • masło do wysmarowania formy
  • otręby żytnie - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) wymieszać dokładnie łyżką lub hakiem do wyrabiania ciasta w misie miksera (ciasto jest dość luźne). Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

  2. Po godzinie ciasto ponownie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami żytnimi, wyłożyć do niej ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, mój chleb wyrastał ponad cztery godziny).

  3. Na spód piekarnika postawić naczynie z wodą, rozgrzać do 240 stopni.
    Wyrośnięty bochenek skropić ciepłą wodą i posypać ziarnami słonecznika.

  4. Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 35 minut.

  5. Upieczony bochenek studzić na kartce.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 lipca 2020
Pyszotka :)
Składniki
  • aktywny zakwas żytni - 300 g
  • mąka pszenna - 200 g
  • mąka żytnia - 150 g
  • ciepła woda - 200 ml
  • brązowy cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 1 płaska łyżeczka
  • nasiona słonecznika - 2 łyżki
  • masło do wysmarowania formy
  • otręby żytnie - 2 łyżki
Składniki