Chleb pszenno-żytni na jogurcie z ziarnami

Chleb pszenno-żytni na jogurcie z ziarnami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chcę się z Wami podzielić kolejnym chlebkiem tym razem pszenno-żytnim na jogurcie z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Powiem szczerze, że już nie mam faworyta w chlebkach, bo jaką wersję bym nie upiekła, to wszystkim smakuje :-)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 ml ciepłej wody
  • siemię lniane i ziarna słonecznika

Przygotowanie

  1. Z drożdży i miodu zrobić zaczyn (drożdże mają być płynne). Mąki wsypać do miski lub misy robota. Dodać zaczyn i pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto poprzekładać ręką i włożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub podzielić na dwie części i przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chlebek przed włożeniem do piekarnika ponacinać według uznania i piec 45 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z brytfanki lub foremek i studzić na kratce.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 18 marca
Cudowny chlebek:)
Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 ml ciepłej wody
  • siemię lniane i ziarna słonecznika
Składniki