Chleb pszenno żytni na drożdżach 4 ziarna.

Chleb pszenno żytni na drożdżach 4 ziarna.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Do upieczenia tego chleba użyłam dwóch rodzajów mąk, mąki pszennej chlebowej Typ 750 i mąki żytniej razowej Typ 2000, miodu oraz czterech rodzajów ziaren, słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki.

Składniki

  • zaczyn drożdżowy:
  • drożdże świeże 30 g
  • miód 2 łyżki
  • woda ciepła 50 ml
  • Ciasto właściwe:
  • Mąka pszenna chlebowa Typ 750 30 dag
  • Mąka żytnia razowa Typ 2000 20 dag
  • ziarna słonecznika pół szklanki
  • ziarna dyni pół szklanki
  • siemię lniane pół szklanki
  • czarnuszka 1/3 szklanki
  • sól 1 łyżka
  • woda ciepła 300 ml

Przygotowanie

  1. Mieszamy rozkruszone drożdże z miodem i wodą, odstawiamy na 20 minut żeby urosły. Do miski wsypujemy mąki, sól i ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Po 20 minutach jak drożdże urosną wlewamy je do wymieszanych mąk, dodajemy pozostałą wodę i wstępnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

  3. Dalej wyrabiamy ciasto mikserem z końcówkami haki przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite.

  4. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej, wysypanej otrębami pszennymi foremki (duża forma keksowa). Zwilżoną ręką rozprowadzamy równo ciasto w foremce. Po wierzchu posypujemy ziarnem słonecznika, mokrą patką lekko wciskamy ziarna w ciasto.

  5. Foremkę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  6. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy ciasto w foremce.

  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 250 stopniach Celsjusza i 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

  8. Upieczony chleb lekko zraszamy i studzimy na kratce.

  9. Udanego wypieku :)

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 02 marca 2018
Super chlebuś :) aż mi zapachniało...mniam!!
gochna55 04 marca 2018
No to ... do roboty. Aż pachnie. Zabieram.
Maria1965 22 marca 2019
czy taki chleb można upiec w maszynie do pieczenia chleba ?











zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • zaczyn drożdżowy:
  • drożdże świeże 30 g
  • miód 2 łyżki
  • woda ciepła 50 ml
  • Ciasto właściwe:
  • Mąka pszenna chlebowa Typ 750 30 dag
  • Mąka żytnia razowa Typ 2000 20 dag
  • ziarna słonecznika pół szklanki
  • ziarna dyni pół szklanki
  • siemię lniane pół szklanki
  • czarnuszka 1/3 szklanki
  • sól 1 łyżka
  • woda ciepła 300 ml
Składniki