Chleb pszenno-żytni.

Chleb pszenno-żytni.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Docherro
Chlebek wyszedł przepyszny,chrupiący i pachnący świeżością ,takiego w żadnej piekarni nie dostaniecie:) Tak na szybko z synem zarobiliśmy ciasto,chwila moment,bez długiego wyrabiania ,wyszedł tak smakowity chlebek. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 4 szkl.mąki chlebowej
  • 3 szkl.mąki żytniej
  • 2 torebki suchych drożdzy
  • płaska łyżka miodu
  • 1 łyżk soli
  • torebka kminku -nasiona
  • suszone pomidory20g
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • Płatki owsiane do obsypania foremek
  • masło do wysmarownia foremek
  • ciepła woda

Przygotowanie

  1. Prostszego przepisu na pyszny chlebek nie znajdziecie,ten przepis ma wszystkie przepisy pod sobą.Jest szybki i niezawodny,zawsze chlebek wychodzi bardzo smakowity:)

    Mąkę chlebowa wraz z mąką zytnią wymieszac ,dodać suche drożdże,1 płaską łyżke miodu,łyżkę soli,oraz 850ml ciepłej wody.

    Wyrobić,dodać suszone pomidory,kminek,suszona natke ,,słonecznik,wyrobić.
    Jeśli ciasto za gęste dodać troszke wody,to zależy od mąki:)
    Zosatwić na 10 min do wyrośnięcia ,prawie w tym czasie nasmarujemy foremki i podgrzejemy piekarnik.

    Wysmarowane foremki posypać płatkami owsianymi,ręką nałożyć ciasto namoczoną ręką w letniej wodzie wyrównac.

    Foremki dać do nagrzanego piekarnika do 100st. uchylić drzwiczki i zostawić na 15 min.

    Po tym czasie zwiększyć temp. do 200st,zamknąć drzwiczki i piec do zrumienienia wierzchu.
    Sprawdzić patyczkiem,ma być suchy.

    Wyłączyć piekarnik i zostawić chlebki na 15 min.Potem wyjąc na kratkę i wystudzić.
    Tak były aromatycne,że musiałam jeszcze ciepłą kromkę zjeśc hihi

  2. Smacznego życze!

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 18 marca
Świetne dodatki do chleba i metoda na wyrastanie. Jak widać kucharz nie mógł się powstrzymać i raczył się... Czytaj całość »
Świetne dodatki do chleba i metoda na wyrastanie. Jak widać kucharz nie mógł się powstrzymać i raczył się jeszcze ciepłym chlebem!
Cudowny chlebek, najlepszy taki domowe :)
KulinarnaChwila 19 marca
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szkl.mąki chlebowej
  • 3 szkl.mąki żytniej
  • 2 torebki suchych drożdzy
  • płaska łyżka miodu
  • 1 łyżk soli
  • torebka kminku -nasiona
  • suszone pomidory20g
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • Płatki owsiane do obsypania foremek
  • masło do wysmarownia foremek
  • ciepła woda
Składniki