Chleb po tarnowsku

Chleb po tarnowsku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: oldfork
To rewelacyjny przepis na prosty chleb.

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału (ja u
  • 5 dkg drożdży
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
  • 1/2 torebki kminku (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Z 1 litra wody odlewamy 1 szklankę w której rozpuszczamy drożdże.
    W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę z drożdżami i resztę wody. Drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość.
    Dwie blaszki (keksówki) smarujemy olejem. Dzielimy ciasto na 2 części i umieszczamy w blaszkach. Wierzch ciasta wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Czynność ta spowoduje że chlebki nie popękają.

  2. Foremki wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 230 stopni C i pieczemy 50-60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze przez 10 min. Wyjmujemy blaszki z piekarnika i wyciągamy z nich chleb. Przekładamy na boki kilkakrotnie aż do odparowania.

Komentarze do przepisu (9)

konhambos 20 czerwca 2014
wyglada rewelacyjnie, pewnie tez tak smakuje
ggosienka68 20 czerwca 2014
fajny, prosty przepis. Zabieram i jutro upiekę chlebuś :)
aaasikkk 20 czerwca 2014
Bardzo apetyczny chlebek. Widzę że nie robisz z drożdży zaczynu tylko po rozpuszczeniu od razu dodajesz do... Czytaj całość »
Bardzo apetyczny chlebek. Widzę że nie robisz z drożdży zaczynu tylko po rozpuszczeniu od razu dodajesz do ciasta. Tak jeszcze nie robiłam. Rozumiem że na 1 blaszkę wszystkiego po połowie-drożdży też, czy inaczej je podzielić?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału (ja u
  • 5 dkg drożdży
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
  • 1/2 torebki kminku (opcjonalnie)
Składniki