Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4771
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 939
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 212
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4771
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 939
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 212
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Zaczyn żytni. Wykonanie: Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w małej miseczce lub innym naczyniu, dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Najlepiej zaczyn zrobić po południu, przed dniem wypieku.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki i jeszcze raz wyrobić mikserem.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Smacznego!!!