Chleb na zakwasie i maślance

Chleb na zakwasie i maślance
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zachęcam do spróbowania chlebka na zakwasie i maślance, pieczonego w brytfance. Chlebek jest pyszny, a upieczony samemu daje dodatkową satysfakcję. Domowe pieczywo jest najlepsze i wcale nie wymaga dużych nakładów pracy.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 250 ml maślanki
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 70 ml ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)

Przygotowanie

  1. Z drożdży i cukru zrobić zaczyn (pokruszyć drożdże z cukrem i mieszać do płynnej konsystencji). Wszystkie pozostałe składniki wymieszać (zakwas, mąki, maślanka i sól). Na koniec wlać płynne drożdże i wodę i wyrobić ciasto. Jeśli będzie za gęste, to dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie poprzekładać je ręką i przełożyć do garnka lub brytfanny (u mnie o wymiarach 26x19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nałożyć pokrywę i czekać do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra-dół). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i ponacinać wg uznania, włożyć garnek z pokrywą do piekarnika i piec pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dalej piec chleb przez kolejne 30-45 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 15 listopada
Cudowny chlebuś :)
Pięknie wygląda ;)
KulinarnaChwila 15 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 250 ml maślanki
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 70 ml ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)
Składniki