Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Chleb upieczony na zakwasie zrobionym własnoręcznie

Składniki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieńczyć z 4 łyżkami wody i łyżeczką cukru.

  2. Do miski wsypujemy obie mąki i mieszamy ze sobą.
    Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy do niego zakwas wymieszany z wodą, drożdże i cukier oraz sól.

  3. Mieszamy kleiste ciasto drewnianą łyżką w misce 5-10 minut.
    Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1-2 godziny.

  4. Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką.

  5. Wlewamy ciasto do foremki - do połowy wysokości.
    Odstawiamy na 1,5 godziny.

  6. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
    Włożyć formę z chlebem do piekarnika, a w dolnej części piekarnika umieszczamy naczynie z gorąca wodą.
    Chleb pieczemy 40-45 minut.

Komentarze do przepisu (1)

newlifetara 24 października 2019
Prosze zmienić tytuł. To nie jest 'chleb na zakwasie' tylko 'chleb na zakwasie i drożdżach'.
Składniki
Składniki