chleb na piwie

chleb na piwie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
domowy chleb wieloziarnisty z macierzanką, pokrzywą i... piwem!

Składniki

  • 100 g mąki tortowej T450 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650
  • 150 g mąki żytniej razowej T2000 8 g suchych drożdży
  • ¾ szklanki suszonej pokrzywy ¼ szklanki macierzanki
  • 50 g pestek dyni 75 g nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego
  • lager /300-400 ml/ 2 łyżki cukru 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy otręby zbożowe

Przygotowanie

  1. Piwo podgrzewam do odgazowania. Studzę.
    Mąki przesiewam, dodaję pieprz, kurkumę, sól i cukier. Mieszam. W środku robię zagłębienie, wsypuję suche drożdże i zalewam około 100 ml letniego lagera. Przysypuję mąką. Odstawiam na 10-15 minut.
    Po kwadransie dodaję pokrzywę, macierzankę i ziarna. Mieszam dokładnie.
    Dolewam po trochu piwa i mieszam do momentu, aż konsystencja będzie lepka, zwarta, ale ciągle dość łatwa do mieszania łyżką. Odstawiam na około 8-10 godzin pod przykryciem.

  2. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony otrębami blat. Zakładam kopertowo 2-3 razy i obtaczam w otrębach. Odstawiam na 45-60 minut.
    Piekarnik rozgrzewam do 225 stopni Celsjusza. W środku ustawiam naczynie, w którym będzie pieczony chleb.
    Ciasto przekładam do gorącej formy. Zmniejszam temperaturę do 210 stopni.
    Piekę 30 minut pod przykrywką.
    Po pół godzinie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam temperaturę do 175 stopni i piekę jeszcze 25 minut.
    Studzę chleb na kratce. Jak wystygnie owijam szczelnie folią spożywczą i trzymam w temperaturze pokojowej lub chłodnym miejscu.

Komentarze do przepisu (2)

Piwowarska 28 grudnia 2015
Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :)Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie... Czytaj całość »
Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :)Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)
rosynka 02 kwietnia 2018
Pyszny chlebek, lubie taki wieloziarnisty.
Składniki
  • 100 g mąki tortowej T450 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650
  • 150 g mąki żytniej razowej T2000 8 g suchych drożdży
  • ¾ szklanki suszonej pokrzywy ¼ szklanki macierzanki
  • 50 g pestek dyni 75 g nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego
  • lager /300-400 ml/ 2 łyżki cukru 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy otręby zbożowe
Składniki