Chleb na maślance

Chleb na maślance
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chleb na maślance posmakuje Wam z pewnością. Piekę ten chleb w sytuacjach kryzysowych a także kiedy tylko rodzina ma na niego ochotę, jest bardzo smaczny i ma cudną konsystencję chleba z piekarni. Trzeba odrobinę cierpliwości i pozwolić by chleb wyrósł w ciepłym miejscu, zajmuje to ok. 1 godziny. Zamiast oleju można dodać roztopione masło, to już zależy co mamy na stanie w lodówce. Jeśli nie mamy mąki żytniej można zastąpić ją inną mąką a nawet pszenną. Zachęcam, upieczcie ten chleb, jest naprawdę bardzo smaczny!

Składniki

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 l maślanki lub kefiru
  • 1/4 szkl. wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina mleka do posmarowania chleba
  • ulubione ziarna do posypania chleba: mak, czarnuszka, słonecznik, dynia czy nawet otręby

Przygotowanie

  1. Zrobiłam zaczyn
    Mąki przesiałam.
    Z mąki pszennej zabrałam 2 łyżki mąki i wsypałam do kubeczka. Dosypałam cukier, dolałam ciepłą wodę i pokruszyłam do tego drożdże. Wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.

  2. Zagniotłam ciasto
    Do mąki dodałam maślankę (temperatura pokojowa), sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam ciasto i ułożyłam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 25×12 cm). Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Trwało to ok. 1 godziny.
    Posmarowałam wierzch ciasta mlekiem i posypałam czarnuszką.

  3. Upiekłam chleb
    Nagrzałam piekarnik do 220 stopni i piekłam mój chleb przez 15 minut w takiej temperaturze. Zmniejszyłam następnie temperaturę na 180 stopni i piekłam jeszcze ok. 40 minut.
    Upieczony chleb wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 23 marca
Chlebek pierwsza klasa,w obecnej sytuacji taki przepis to na wagę złota:)
fafiatko 23 marca
Swietny przepis wyglada wyjatkowo smakowicie!
Maudie 24 marca
Cudowny,domowy,przepyszny chlebuś:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 l maślanki lub kefiru
  • 1/4 szkl. wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina mleka do posmarowania chleba
  • ulubione ziarna do posypania chleba: mak, czarnuszka, słonecznik, dynia czy nawet otręby
Składniki