Chleb na maślance

Chleb na maślance
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wyobraźcie sobie świeży pszenny chleb z chrupiącą, złotą skórką, podany z ulubionym dodatkiem. Chleb, który sami przed chwilą wyjęliście z piekarnika. Brzmi dobrze? Zapraszam.

Składniki

  • Mąka pszenna typ 750 0,5 kg
  • Maślanka 1 szklanka
  • Woda ciepła 0,5-1 szklanki
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Cukier 1,5 łyżeczki
  • Olej 2 łyżki
  • Suche drożdże 1 łyżeczka
  • Mleko 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać.

  2. Dodać maślankę, olej i pół szklanki ciepłej wody.

  3. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką, jeśli jest za gęste, należy dodać więcej wody. Ciasto powinno być delikatne, zwarte, nie kleić się do ścian naczynia, w którym jest wyrabiane.

  4. Ciasto należy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przełożyć je do formy keksówki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Można wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 50 stopni Celsjusza.

  6. Chleb piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia chleb wyjąć z piekarnika, posmarować mlekiem i wstawić ponownie do piekarnika.

  7. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 15 listopada
Chlebuś domowy najlepszy :) Pyszny i aż z ekranu mi pachnie :))))
ekspresjawkuchni 15 listopada
Dziękuję bardzo :))
Składniki
  • Mąka pszenna typ 750 0,5 kg
  • Maślanka 1 szklanka
  • Woda ciepła 0,5-1 szklanki
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Cukier 1,5 łyżeczki
  • Olej 2 łyżki
  • Suche drożdże 1 łyżeczka
  • Mleko 2-3 łyżki
Składniki