Chleb na maślance

Chleb na maślance
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Delikatny chlebek na drożdżach,który najlepiej smakuje z masełkiem i konfiturą owocową:)

Składniki

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • maślanka 1 i 1/2 szklanki
  • drożdże świeże 30 gram
  • cukier płaska łyżeczka
  • sól płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć,zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.

    Do przesianej mąki dodać sól,maślankę o temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże.

    Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto tak by nie kleiło się do rąk (można podsypać odrobiną mąki)

    Ciasto przekładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

  2. Po 20 minutach jeszcze raz zagniatamy ciasto przez chwilę,formujemy bochenek i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch nacinamy lekko nożem.

    Odstawiamy blaszkę na 20 min by chlebek podrósł a następnie smarujemy go z wierzchu letnią wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Pieczemy ok 50-60 min.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (24)

Asica35 05 lutego 2018
woww:) piękny :)
fafiatko 05 lutego 2018
nie ma to jak wlasny chleb upieczony w domu! :)
grazka950 05 lutego 2018
jak chlebek to zabieram i kciuka zostawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • maślanka 1 i 1/2 szklanki
  • drożdże świeże 30 gram
  • cukier płaska łyżeczka
  • sól płaska łyżeczka
Składniki