Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy

Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Miękki chleb z chrupiącą skórką. Przepis od sąsiadki, zawsze się udaje!

Składniki

  • Na 2 blachy 12x30cm
  • Mąka żytnia razowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Drożdże świeże - 70g
  • Maślanka - 1/2 litra
  • Woda ciepła - 1 szklanka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki + do nasmarowania blach
  • Otręby do obsypania blach
  • Sezam

Przygotowanie

  1. Zaczyn:
    1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

    Zaczyn mieszamy z resztą składników. Wkładamy do miksera i końcówką do ciasta mieszamy 2-3 minuty na 1 biegu i 7 minut na drugim biegu.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

    Blachy smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.
    Ciasto wkładamy do blaszek i znów pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto będzie wystawać nad formę.

  2. Posypujemy sezamem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach i 50 minut w 180 stopniach

  3. Chleb wychodzi pyszny, nie kruszy.

Składniki
  • Na 2 blachy 12x30cm
  • Mąka żytnia razowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Drożdże świeże - 70g
  • Maślanka - 1/2 litra
  • Woda ciepła - 1 szklanka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki + do nasmarowania blach
  • Otręby do obsypania blach
  • Sezam
Składniki