Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiesia-S
Chleb z dodatkiem mąki kukurydzianej o pięknym charakterystycznym kolorze. Szczególnie lubią go dzieci.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej typ 550
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą , wlać wodę, dodać rozkruszone drożdże i sól. Mieszać wszystko mikserem ok 5 min.

    Formę keksową długości ok. 23 cm. wysmarować olejem i oprószyć mąką.

    Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, dodać masło i zagniatać ok 15 min. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

    Ciasto przełożyć do formy keksowej i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. na dole piekarnika umieścić formę z wrzątkiem,. Chleb piec ok. 10 min z parą, naczynie z wodą wyjąć i piec kolejne 30 min. bez pary.

    Wyjąć i wystudzić na kratce.

Komentarze do przepisu (2)

kasia-p 25 stycznia 2017
Pyszny chlebek :)
Wiesia-S 01 lutego 2017
Właśnie jest pyszny, i zawsze coś innego. Trzeba sobie urozmaicać codzienne jedzenie. Pozdrawiam
Składniki
  • 320 g mąki pszennej typ 550
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
Składniki