Chleb, który zawsze się uda

Chleb, który zawsze się uda
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: edyt
Zapomniałaś kiedyś kupić więcej chleba, a następny dzień nie był handlowym...? Czasem i mnie się zdarzy. Podam Ci przepis na chleb, który zawsze wychodzi i nie potrzeba długo czekać na jego wyrośnięcie. Może i Tobie się kiedyś przyda ten przepis :)

Składniki

  • 200 g mąki wrocławskiej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszaj widelcem w misce.
    Odstaw na 5-10 min przykryte ściereczką, aż zacznie rosnąć.
    Wtedy przełóż do foremki na keks, uprzednio posmarowanej olejem i oprószonej mąką.

  2. Przykryj ściereczką i odczekaj znów 5-10 min.
    Kiedy chleb zacznie rosnąć i osiagnie 3/4 wysokości formy, wstaw do nagrzanego piekarnika do 210 st C.
    Piecz 10 min w tej temperaturze.
    Następnie zmniejsz do 190 st C i piecz jeszcze 50 min.
    Ostudż na kuchennej kratce, najlepiej wyjmij z formy :)

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 16 sierpnia 2019
Super :)
wowewa 04 września 2019
Wczoraj upiekłam i wyszedł przepyszny :D
Jest wyraźny, mokry i smaczny.

Polecam :)

ps. trzeba uważać,... Czytaj całość »
Wczoraj upiekłam i wyszedł przepyszny :D
Jest wyraźny, mokry i smaczny.

Polecam :)

ps. trzeba uważać, aby nie wyrosło poza keksówkę :P
Składniki
  • 200 g mąki wrocławskiej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
Składniki