Chleb jogurtowy

Przepis dnia 2016-09-15
Chleb jogurtowy
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Domowy, warto wypróbować. Przepis na 1 bochenek. Można użyć 2 szklanki samej mąki pszennej chlebowej typ 750

Składniki

  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego miodu
  • 2 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750
  • pół szklanki mąki chlebowej razowej pszennej
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Jogurt podgrzałem, aby był letni. Wymieszałem go dokładnie z drożdżami, miodem i solą, wlałem do mąki, wymieszałem, zagniotłem przez 10 minut. Przykryłem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniotłem, dosypując tymianek.

    Na blasze położyłem papier di pieczenia, oprószyłem mąką, położyłem ciasto uformowane na bochenek. Oprószyłem mąką, pozostawiłem pod przykryciem na kolejna godzinę. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, spryskałem obficie wodą, do zaparowanego piekarnika wstawiłem blachę z ciastem. Przed wstawieniem zrobiłem nacięcia nożem. Piekłem ok. 45 minut, pod koniec ponownie zaparowałem piekarnik.

Komentarze do przepisu (10)

Futka 12 września 2016
Cudowny chlebek <3 Z pewnością wypróbuję :D
tylife 12 września 2016
jaki okazały bochen chleba! :) musi smakować rewelacyjnie!
izek 13 września 2016
Już czuję jego zapach <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego miodu
  • 2 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750
  • pół szklanki mąki chlebowej razowej pszennej
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
Składniki