Chleb jaglany.

Chleb jaglany.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowe pieczywo jest znacznie lepsze od sklepowego,a jego przygotowanie łatwiejsze niż się wydaje.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej [typ 650 lub 720],szklanka ugotowanej kaszy
  • jaglanej,pół szklanki płatków owsianych,pół szklanki zakwasu chlebowego,
  • 3dag.świeżych drożdży,łyżeczka cukru,łyżeczka soli,1/2-3/4 szklanki
  • ciepłej wody.

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć zakwas z drożdżami,dodać mąkę,kaszę jaglaną,płatki owsiane ,sól i cukier.Wyrabiać drewnianą łyżką dolewając stopniowo wodę.Połączone składniki zagniatać ręcznie[lub w robocie kuchennym] aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto[nie powinno kleić się do rąk].Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieśc,uformować bochenek,włożyć do wysypanej mąką podłużnej formy.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w temp.180 stopni około 50 minut.Studzić na kratce kuchennej.

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej [typ 650 lub 720],szklanka ugotowanej kaszy
  • jaglanej,pół szklanki płatków owsianych,pół szklanki zakwasu chlebowego,
  • 3dag.świeżych drożdży,łyżeczka cukru,łyżeczka soli,1/2-3/4 szklanki
  • ciepłej wody.
Składniki