Chleb gryczany

Przepis dnia 2019-04-27
Chleb gryczany
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny chlebek na bazie ziemniaków.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 4 szk. mąki gryczanej
  • 2 szk. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • Pestki słonecznika

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże kruszymy do miski.

  2. 2. ½ szk. mleka lekko podgrzewamy

  3. 3. Do drożdży dodajemy cukier.

  4. 4. ½ szk. mąki

  5. 5. Podgrzane mleko.

  6. 6. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

  7. 7. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mielimy.

  8. 8. Do miski wsypujemy resztę mąki.

  9. 9. Dodajemy ziemniaki.

  10. 10. Wlewamy rozczyn.

  11. 11. Wbijamy jajka.

  12. 12. Wlewamy resztę mleka, solimy.

  13. 13. Wsypujemy pestki słonecznika.

  14. 14. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

  15. 15. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do formy.

  16. 16. Pieczemy 40 minut w 180 ̊C.
    17. Chlebek gotowy.
    18. Smacznego.

Komentarze do przepisu (12)

drNowak 11 kwietnia 2019
Mój teść zamiast mąki gryczanej wykorzystuje kaszę gryczaną oraz jaglaną, które zostawia namoczone na noc i... Czytaj całość »
Mój teść zamiast mąki gryczanej wykorzystuje kaszę gryczaną oraz jaglaną, które zostawia namoczone na noc i fermentują. Potem wszystko mieli. Chleb jest więc bez mąki. Nawet nie trzeba dawać zakwasu. A jaki wilgotny:)
slodkisentyment 11 kwietnia 2019
Super :)
Nevermore 11 kwietnia 2019
Super chleb, lubię ciemne pieczywo i jak coś chrupie podczas jedzenia, a czy więcej dodatków, tym lepiej :)... Czytaj całość »
Super chleb, lubię ciemne pieczywo i jak coś chrupie podczas jedzenia, a czy więcej dodatków, tym lepiej :) Pycha, mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg ziemniaków
  • 4 szk. mąki gryczanej
  • 2 szk. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • Pestki słonecznika
Składniki