Chleb gryczany

Chleb gryczany
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
Bez glutenu, bez mąki, bez drożdży, bez jajek, bez mleka...

Składniki

  • kasza gryczana biała - 500 g
  • sól - 3 płaskie łyżeczki
  • woda - 600 ml

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną (wybieramy niepaloną) zalewamy w misce wodą i odstawiamy na 8 godzin przykrytą ściereczką.

  2. Mieszamy zawartość miski (na wierzchu utworzyła się pianka), jeżeli kasza wchłonęła całą wodę i nie jest nią zakryta, to dolewamy odrobinę (ale tylko tyle, żeby przykryła kaszę), odstawiamy na kolejne 8 godzin.

  3. Jeżeli na powierzchni kaszy pozostał płyn, to delikatnie go zlewamy, dodajemy sól i miksujemy na niezbyt gładką masę, którą przekładamy do keksówki (użyłem siliconowej), odstawiamy na kolejne 8 godzin (przez ten czas nieco urośnie).
    Ważne, żeby przed miksowaniem odlać nadmiar płynu, ponieważ ze zbyt rzadkiego ciasta wyjdzie zakalec - gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.

  4. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnia, rozgrzewamy go do 220 st. C i pieczemy przez około godzinę.

  5. Gotowy chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego !!!

Składniki
  • kasza gryczana biała - 500 g
  • sól - 3 płaskie łyżeczki
  • woda - 600 ml
Składniki