Chleb domowy razowy

Chleb domowy razowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne.

Składniki

  • 50 dkg mąki razowej żytniej
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 dkg drożdży świeżych albo 7 g suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Mąki przesiałam.
    W kubeczku wymieszałam drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki z tej wcześniej odważonej. Zalałam jedną szklanką ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.

  2. Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do przesianej mąki, dolałam drugą szklankę wody, dodałam sól i olej. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1 godzinie kiedy ciasto wyrosło wyrobiłam je raz jeszcze i ułożyłam w formie (moja miała 24 cm średnicy) do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Formę wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Chleb przed wsadzeniem do piekarnika oprószyłam mąką i zrobiłam nacięcia na wierzchu.

  3. Piekłam mój chleb w 200 stopniach przez 60 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 02 kwietnia
Piękny!
fafiatko 03 kwietnia
Az czuje ten zapach siwezego pieczywa!
Składniki
  • 50 dkg mąki razowej żytniej
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 dkg drożdży świeżych albo 7 g suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
Składniki