Chleb domowy owsiany

Chleb domowy owsiany
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowy chleb jest najlepszy.

Składniki

  • Składniki:
  • Płatki owsiane 2 szklanki
  • Mleko 1 litr
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Sól 1 łyżka
  • Drożdże 10 dag
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Płatki zalać letnim mlekiem, dodać pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wsypać mąkę, sól, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odstawić ponownie na godzinę. Dwie podłużne foremki posmarować tłuszczem, przełożyć ciasto. Piec przez godzinę w temperaturze 180-190 stopni. Podkoniec pieczenia zwiększyć na chwilę temperaturę by chlebek się zarumienił. Po upieczeniu chlebek zawinąć w ściereczkę i ostudzić.

Składniki
  • Składniki:
  • Płatki owsiane 2 szklanki
  • Mleko 1 litr
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Sól 1 łyżka
  • Drożdże 10 dag
  • Tłuszcz do formy
Składniki