Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb samo zdrowie polecam
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 330
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 408
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 648
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 330
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 408
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 648
Składniki
Drożdże rozgniatam 1/4 ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i z 1 łyżeczką mąki mieszam dokładnie aby była jednolita masa odstawiam w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować na 15 min gdy już drożdże pracują przesiewam mąkę do miski mieszam z wyrośniętym rozczynem jajkiem,solą,wyrabiam dłońmi następnie wrzucam ziarna sól i roztopione masło wyrabiam na jednolitą masę przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość.Foremkę smaruje tłuszczem i opruszam mąką gdy już ciasto podwoiło swoją objętość ciasto przez chwilę ugniatam i formuje chlebek i znów odstawiam w ciepłe miejsce przykryte żeby urosło.
Nastawiam piekarnik na 200 stopni chlebek na wierzchu nacinam robię wzorek i smaruję żółtkiem piekę 45 min po tym czasie pukam od spodu i nasłuchuje czy chleb wydaje głuchy odgłos to znaczy że się upiekł pozostawiam na kratce do ostygnięcia Smacznego:-)