Chleb domowy

Chleb domowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pati_p
Chleb własnej roboty - krótki czas oczekiwania.

Składniki

  • 1. 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 2. 1 litr letniej wody
  • 3. 10 dag drożdży
  • 4. 1 płaska łyżka soli
  • 5. 1 płaska łyżka cukru
  • 6. 100 g otrębów pszennych lub owsianych
  • 7. 6 łyżek słonecznika
  • 8. 8 łyżek siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.

  2. Wymieszać wszystkie suche składniki.

  3. Do suchych składników dolać wodę z drożdżami i wymieszać drewnianą łyżką przez 5 minut. Przygotować foremkę
    do pieczenia (okrągła lub „keksówka” duża).

  4. Po wyrobieniu ciasta przełożyć do wyspanej mąką formy. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut, ciasto musi wyrosnąć.

  5. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 1h (najlepiej tryb pracy piekarnika: termoobieg, grzałka góra i dół)

  6. Po godzinie wyciągnąć chleb obrócić go do góry nogami i wstawić go do już wyłączonego piekarnika na 10 minut. Wyciągnąć chleb do wystygnięcia.

Składniki
  • 1. 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 2. 1 litr letniej wody
  • 3. 10 dag drożdży
  • 4. 1 płaska łyżka soli
  • 5. 1 płaska łyżka cukru
  • 6. 100 g otrębów pszennych lub owsianych
  • 7. 6 łyżek słonecznika
  • 8. 8 łyżek siemienia lnianego
Składniki