Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maloni
Pyszny chleb bezglutenowy z mieszanki trzech rodzajów mąki.

Składniki

  • 50 dkg mąki (po ok. 1/3: kukurydzianej, ryżowej i z ciecierzycy)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 250 - 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w większej (bo ciasto urośnie) misce szklanej lub plastikowej, szczelnie przykryć i wstawić na noc do lodówki.

  2. Rano masę (będzie dość rzadka, nie da się uformować bochenka) przełożyć do formy - ja mam specjalną foremkę silikonową.

    Formę wstawić do większego naczynia żaroodpornego z pokrywą, przykryć, wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni (jeśli wkładamy do zimnego piekarnika, to 1 godzinę).

    Po upieczeniu chlebek ostrożnie wyjmujemy i stawiamy na kratce, żeby wystygł.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 09 stycznia
Pyszny chlebek <3 Wygląda bardzo smakowicie :)
Maloni 09 stycznia
Dziękuję:)
Dzięki dodatkowi mąki ryżowej nie kruszy się.
Składniki
  • 50 dkg mąki (po ok. 1/3: kukurydzianej, ryżowej i z ciecierzycy)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 250 - 300 ml ciepłej wody
Składniki