Chałka z tartym serem

Chałka z tartym serem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Chałka z tartym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej drożdżowej chałki. Wystarczy tylko kromkę ciepłej chałeczki posmarować masełkiem i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Poniżej przepis na 2 chałki.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 ml stopionego masła
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałek
  • ok. 200 ml ciepłego mleka (zależy od rodzaju mąki)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 150 g tartego żółtego sera
  • ziarenka do posypania (np. sezam, mak, chia)

Przygotowanie

  1. Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zaczyn (bez żółtego sera). Wyrobić elastyczne ciasto. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 3 części, które rozwałkowujemy na podłużne prostokąty.
    Na każdy z nich nakładamy tarty ser i zwijamy w rulonik.

  2. Z rulonów zwinąć dwie chałki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami (u mnie chia) i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (2)

DoktorGosia 15 stycznia
Pięknie się prezentuje! Musi być pyszna:)
Ciekawy przepis ;)
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 ml stopionego masła
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałek
  • ok. 200 ml ciepłego mleka (zależy od rodzaju mąki)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 150 g tartego żółtego sera
  • ziarenka do posypania (np. sezam, mak, chia)
Składniki