Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki na lekką kolację.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 374
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14755
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 357
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 374
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14755
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 357
Składniki
Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku. Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem.
Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.
Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.
Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.
Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać do czerwonego barszczyku, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami.