Buraki po indyjsku

Buraki po indyjsku
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
I znów buraki. Ale cóż ja na to poradzę, że buraki uwielbiam? Tym razem na sposób orientalny. Bo przecież czasem warto wypróbować coś z kuchni egzotycznej. W tym wypadku chodzi o kuchnię indyjską, którą osobiście bardzo cenię i uwielbiam jej charakterystyczne smaki. Dziś przedstawiam więc buraki z pomidorami po indyjsku. Niskokaloryczne i łatwe do przyrządzenia – ja przygotowałam to danie z warzyw pozostałych po gotowaniu barszczu, ale warto wiedzieć, że pieczone buraczki smakują w tej potrawie jeszcze lepiej.

Składniki

  • 1 posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (zimą używam własnej roboty pomidorów ze słoika)
  • 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego, buraczkowego, pomidorowego itp.
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na koniec

Przygotowanie

  1. Na odrobinie wody podduś do miękkości cebulę.

  2. Dodaj czosnek i pomidory oraz garam masalę i sól.

  3. Po kilku minutach do sosu na patelni trafiają buraczki. Duś potrawę pod pokrywką na małym ogniu przez 4-5 minut. Pod koniec gotowania dodaj do smaku ocet (lub sok z cytryny).

  4. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

  5. Proponowane zestawienie na pierwszy rzut oka wydaje się dość nietypowe, ale smakuje bardzo dobrze. Jest także proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do dania głównego. Ja podałam buraczki z ryżem i marynowanym tofu z patelni grillowej.

Komentarze do przepisu (1)

Majala 07 czerwca
Dzisiaj wypróbuję. Tylko nie mam garammasali. Dodam curry.
Składniki
  • 1 posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (zimą używam własnej roboty pomidorów ze słoika)
  • 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego, buraczkowego, pomidorowego itp.
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na koniec
Składniki