Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu

Buraczki zasmażane z jabłkiem, do obiadu
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku. Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości
  • 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami
  • 1 cebula, najdrobniej posiekana
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umyte buraki wkładamy do piekarnika na godzinę lub nieco dłużej (w zależności od wielkości buraków), pieczemy w 180 stopniach. Wyjmujemy jeszcze ciepłe (!), obieramy ze skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy).

    Zamiast upiec, buraczki można ugotować w wodzie.

  2. Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką - smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy - jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny w potrawie.

    Ja zazwyczaj mam już wcześniej przygotowaną mąkę do zasmażki. Wystarczy uprażyć na suchej patelni większą ilość mąki. Mąka powinna zbrązowieć, ale nie przypalić się! Gdy wystygnie na patelni, przesypuję ją do słoiczka, zamykam i przechowuję w suchym i ciemnym miejscu -szafce kuchennej ;) Używam w razie potrzeby do zup, sosów i tak dalej.

  3. Bezpośrednio na zasmażkę wkładamy utarte buraczki, jabłko, doprawiamy do smaku cukrem, octem winnym, solą oraz pieprzem - przez kilka minut zasmażamy, aż połączą się smaki.

    Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 27 lutego 2018
Uwielbiam <3
Nevermore 27 lutego 2018
Teściowa robi takie buraczki i często nam podrzuca, oczywiście w słoiczku ;)
Pyszne, zwłaszcza ze schabowym i... Czytaj całość »
Teściowa robi takie buraczki i często nam podrzuca, oczywiście w słoiczku ;)
Pyszne, zwłaszcza ze schabowym i ziemniakami xD
fafiatko 27 lutego 2018
najlepsze bo tradycyjne :) pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości
  • 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami
  • 1 cebula, najdrobniej posiekana
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i biały pieprz do smaku
Składniki