Bułki ziołowo-czosnkowe z serem

Przepis dnia 2020-03-11
Bułki ziołowo-czosnkowe z serem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Polecam te pyszne i chrupiące bułeczki ziołowo-czosnkowe z serem. Świetnie smakują nawet z samym masłem. Warto spróbować :-) Przepis na 12 bułek.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g tartego żółtego sera
  • do posmarowania bułek:
  • 50 ml oliwy
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. W kubku wymieszać wszystkie składniki do posmarowania bułek (oliwa+czosnek+zioła prowansalskie).

  2. Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn. W misce zmieszać mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy, olej, sól i wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 12 części, uformować bułki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Po wyrośnięciu na bułkach ponacinać krzyżyki, każdą bułkę posmarować pędzelkiem oliwą z czosnkiem i ziołami oraz posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół i piec bułki 20-25 minut do zrumienienia.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 04 marca
Pyszotka:)
SprytnaChochla 04 marca
Fantastyczne!
kuchcik45 10 maja
Przepis dla licznej rodziny bo przechować tych bułeczek się nie da, chyba dla kur.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g tartego żółtego sera
  • do posmarowania bułek:
  • 50 ml oliwy
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
Składniki