Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pamiętacie te bułki?? Bułki piekłam popołudniem na drugi dzień na śniadanie nadal były smaczne i świeże. Z podanych składników wychodzi 12-14 bułek. POLECAM bo na prawdę warto!!!
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 103
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 85
Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...
Odsłon: 798
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 78
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 79
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 103
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 85
Pomysł na wegański obiad - stek z kalafiora. Wystarczy kilka prostych składni...
Odsłon: 798
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 78
Składniki
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki,cukru i 50ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy drożdże. Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia. Studzimy na kratce.