Bułki pszenno-żytnie.

Bułki pszenno-żytnie.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bułki pszenno-żytnie upieczone z mąki chlebowej Typ-750 i mąki żytniej Typ-720. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 212 g każda.

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa Typ-750 700 g + około 50-100 g na podsypanie
  • mąka żytnia Typ-720 200 g
  • sól 1 łyżka
  • olej 9 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • drożdże świeże 50 g
  • woda 400 ml

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy.

  4. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.

  5. Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.

  6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 30-35 minut do ładnego zarumienienia się bułek.

  7. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

  8. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 02 listopada 2018
Pyszne! nie trzeba biegac rano do sklepu :)
bryssska 02 listopada 2018
Na śniadanie idealne ;-D
babcitereskiciasta 06 listopada 2018
Wspaniałe.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna chlebowa Typ-750 700 g + około 50-100 g na podsypanie
  • mąka żytnia Typ-720 200 g
  • sól 1 łyżka
  • olej 9 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • drożdże świeże 50 g
  • woda 400 ml
Składniki