Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułki z czarnuszką i ziarnami słonecznika.
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 14
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 13
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 80
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 243
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 14
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 13
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 80
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 243
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i pozostałe, ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Wyrośnięte ciasto po 60 minutach.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy bułki. Górną część bułki obtaczamy w ziarnach słonecznika.
Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem.
Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!