Bułki pszenne

Bułki pszenne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wyśmienite bułki, które polecam każdemu amatorowi dobrego pieczywa. Proporcje na 12 sztuk.

Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 1/2 kg
  • Maślanka 250 ml
  • Ciepła woda 125 ml
  • Drożdże świeże 25 g
  • Olej 2 łyżki
  • Cukier 1,5 łyżeczki
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Ser żółty kilka plastrów

Przygotowanie

  1. Drożdże rozgnieść z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodać wodę oraz około 4 łyżek mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.

  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i drewnianą łyżką wyrobić lśniące i sprężyste ciasto odchodzące od ścian naczynia.

  3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których formować okrągłe lub podłużne bułki.

  5. Uformowane bułki obtoczyć w mące i układać na lekko natłuszczonej olejem blasze, pamiętając o tym, że bułki powiększą swoje rozmiary.

  6. Bułki odstawić do wyrośnięcia.

  7. Wyrośnięte piec przez około 20 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  8. Z sera można wyciąć foremkami do ciastek różne kształty i ułożyć je na wierzchu upieczonych bułek. Bułki wstawić na około 1 minutę do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił, ale nie stracił swojego kształtu.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 29 maja
Świetne :))))) Super wyglądają,milusie :)
Dzięki :))))
Składniki
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 1/2 kg
  • Maślanka 250 ml
  • Ciepła woda 125 ml
  • Drożdże świeże 25 g
  • Olej 2 łyżki
  • Cukier 1,5 łyżeczki
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Ser żółty kilka plastrów
Składniki