Bułka drożdżowa z serem

Bułka drożdżowa z serem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Super ciasto na śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..

  2. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia.

  3. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąka i wyłożyć ciasto.

  4. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte z masłem, cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.

  5. Wyłożyć masę serową na ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia.Następnie posmarować rozmąconym jajkiem.

  6. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 35 minut

Składniki
Składniki