Bułeczki z serem i masłem czosnkowo-ziołowym (krok po kroku)

Bułeczki z serem i masłem czosnkowo-ziołowym (krok po kroku)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej tortowej
  • 200 g mąki pszennej 650
  • 100 g jogurtu gęstego
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • Nadzienie do bułek:
  • 50 g roztopionego masła
  • posiekany koperek i pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek

Przygotowanie

  1. Roztopione masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami.

  2. W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka.Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia.

  3. Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.

Komentarze do przepisu (5)

SprytnaChochla 28 lutego
Fantastyczne! Super, że są zdjęcia jak zawijać bo zawsze mam z tym problem :P
Ale pyszności! Kradnę przepis:)
Maudie 28 lutego
Cudownie aromatyczne bułeczki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej tortowej
  • 200 g mąki pszennej 650
  • 100 g jogurtu gęstego
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • Nadzienie do bułek:
  • 50 g roztopionego masła
  • posiekany koperek i pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek
Składniki