Bułeczki z oliwkami

Bułeczki z oliwkami
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Coma
Smaczne same na ciepło i idealne do kanapek.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25 gram świeżych drożdży
  • łyżka masła
  • 5 łyżek tartego, żółtego sera
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • ok 300 gram oliwek (mały słoik)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
    Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Do pozostałych składników na ciasto dodajemy rozpuszczone drożdże i masło.

    Dokładnie wyrabiamy.

    Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

    W tym czasie możemy przygotować oliwki.

    Oliwki odsączamy i kroimy na grube plasterki.

  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy wałeczek.

    Wałeczek dzielimy na 8 jednakowych porcji (u mnie każda z porcji ważyła ok 62 gramy).

    Następnie bierzemy kolejno każdy kawałek ciasta i spłaszczamy na ręce tworząc placek.
    Na każdy placek układamy część pokrojonych oliwek i dokładnie sklejamy brzegi.

    Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.

  3. Kiedy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.
    Jeśli pieczemy bez termoobiegu temperaturę zwiększamy o 20 stopni do 180.


    Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut.


    Smacznego:-)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 22 czerwca 2018
Z oliwkami...muszą być pyszne :)
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25 gram świeżych drożdży
  • łyżka masła
  • 5 łyżek tartego, żółtego sera
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • ok 300 gram oliwek (mały słoik)
Składniki