Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne same na ciepło i idealne do kanapek.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1055
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1055
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników na ciasto dodajemy rozpuszczone drożdże i masło. Dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W tym czasie możemy przygotować oliwki. Oliwki odsączamy i kroimy na grube plasterki.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy wałeczek. Wałeczek dzielimy na 8 jednakowych porcji (u mnie każda z porcji ważyła ok 62 gramy). Następnie bierzemy kolejno każdy kawałek ciasta i spłaszczamy na ręce tworząc placek. Na każdy placek układamy część pokrojonych oliwek i dokładnie sklejamy brzegi. Formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Kiedy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Jeśli pieczemy bez termoobiegu temperaturę zwiększamy o 20 stopni do 180. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut. Smacznego:-)